Ett stort tack för en fantastisk läsupplevelse! Min far, nyss fyllda 88, gav mig "Stick iväg, Jack" till julklapp.

Boken väckte varma minnen av våra stunder vid radioapparaten somrarna 1961-62. Under vintern kunde vi inte lyssna på Radio Nord, men stationen hördes mycket bra i Hangö, på den yttersta sydspetsen av Finland, där vi bodde om somrarna.

Spännande läsning - arkivbreven belyser väl det politiska spelet i "demokratidiktaturen" Sverige på 60-talet...  Mest nostalgi väckte Topp-20 listorna i slutet av boken. Trots att jag fyllde bara 10 år sommaren 1961, och inte har hört låtarna på snart 50 år, kände jag igen flertalet av titlarna, och kommer t.o.m. ihåg melodierna och orden! Mina egna favoriter, då, var förstås de svenskspråkiga, med Owe Thörnqvist i spetsen, men även "Putti Putti" och "I've told every little star" ligger inetsade i hjärnan!

 

Jan-Eric Nyström, Helsingfors, via email

 

 

  

Hem
Boken
Kommentarer
Till förlaget - köp boken

Utdrag

Extra material

Om författaren
Ljud
Forum
Blogg
Kontakt
In English

             

 

 

Hem Boken Kommentarer Till förlaget - köp boken Utdrag Extra material Om författaren Ljud Forum Blogg Kontakt In English

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har i natt med mycket stort intresse suttit och läst och bläddrat i boken och jag tycker du har gjort ett fantastiskt jobb!

Även för mig, som växte upp i Finland, var Radio Nord en revolution. (Och bidrog nog till att jag med åren själv hamnade i branschen.) Hörbarheten i Helsingfors varierade. Men ute i skärgården öster om Helsingfors kunde den sommartid vara perfekt - under förutsättning att man tog med sig transistorn upp på berget på ön (Kitö) och höll sig i närheten av en el- och telefonkabel som gick över ön. Något elektromagnetiskt fenomen antar jag.

Dock undrar jag (och säker många andra lyssnare i det dåtida sydöstra Finland) över en sak:

Under hela Radio Nord-tiden hände det till och från att en mycket stark morsesignal la sig precis på Radio Nords frekvens och tutade och störde, åtminstone i och öster om Helsingfors. För "vanliga" lyssnare kunde det vara olidligt. Jag som pysslade med DX-ing (en numera utdöd hobby) var van vid den här typen av störningar, men de var ju inte kul att lyssna på. Finns det någonstans i "Radio Nord-forskningen" uppgifter om vad det kan ha varit för en sändare som ständigt var inne och stökade på frekvensen? Jag har varit inne på allt från en hemlig störsändare hos de finländska telemyndigheterna (Post- och telegrafstyrelsen), till störsändare i det då kommunistiska Estland. 

 

Jan Mosander, via email

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler kommentarer från läsarna finns här

 

Kommentarer till boken 32