Hem
Boken
Kommentarer
Till förlaget - köp boken

Utdrag

Extra material

Om författaren
Ljud
Forum
Blogg
Kontakt
In English

 

 

 

Hem Boken Kommentarer Till förlaget - köp boken Utdrag Extra material Om författaren Ljud Forum Blogg Kontakt In English

 

 

 

Stick iväg, Jack!

 

 

I många har journalisten Jan Kotschack haft ett antal flyttlådor på vinden. Lådorna har innehållit material kring piratradiostationen Radio Nord, som sände från skeppet Bon Jour i Östersjön från mars 1961 till och med juni 1962. Radio Nord väckte många känslor i ett Sverige som var mycket, mycket annorlunda mot idag.

Inte minst uppmärksammandes företagets direktör Jack Kotschack, Jans pappa, som utmanade etablissemanget med en kaxig stil och en trotsig tro på att svenska folket självt borde få välja vad man ville lyssna på i radio. Så enkelt var det inte, eftersom Sveriges Radio hade monopol.

Radio Nord gav framför allt ungdomen en chans att lyssna på modern musik, och några reklaminslag lever fortfarande kvar i minnet på dem som var unga för snart femtio år sedan.

Boken Stick iväg, Jack berättar hela historien om Radio Nord, men ger också en bakgrund till varför många tongivande aktörer tyckte att det var så utomordentligt viktigt att stoppa piratstationen. Förutom materialet i sina flyttlådor, så har Jan Kotschack intervjuat många f d Radio Nord-medarbetare och också forskat i arkiven för att finna ledtrådar till varför hans far och Radio Nord på sin tid väckte så mycket vrede bland maktens män.

Boken innehåller massor av unika, tidigare opublicerade bilder och dessutom en faktadel med alla melodier och artister som låg på Radio Nords två topplistor, den internationella Topp 20 och De tio, listan för enbart svenska artister.

I bokens första upplaga finns också en DVD med kortfilmen Låten från båten, som gick på bio på senhösten 1961. Dessutom innehåller DVD:n några av Radio Nord mest kända reklaminslag och programjinglar.

Stick iväg, Jack! är utgiven av Premium Publishing.