(…) För oss unga var radiostationerna utanför Sverige friheten kring 1960 när världen tog jättekliv utom Sveriges Radio, som då var språkrör och huvudkanal för socialdemokraternas socialistiska propaganda under ledning av Tage Erlander. Programmen från Radio Luxemburg producerades i London men sändes från just Luxemburg.
I Sverige startade vid denna tid Radio Nord, som sände bra program och den musik, som svensk ungdom uppskattade. Detta var givetvis en stor nagel i ögat på den dåvarande svenska regeringen. Radio Nord sände från fartyget Bon Jour utanför Stockholm och fick finnas kvar under 1961 och 1962. Tio i topp, kvällstoppen och allt vad det heter av ung modern och progressiv musik fanns med.
En särskild lag antogs i riksdagen 1962, som förbjöd Radio Nord. En närmast stalinistisk maktdemonstration på det fria ordet. Vid denna tid insåg vi genast att socialism var motsats till frihet och gjorde valet för oss unga ganska enkelt. Intressant i sammanhanget är att en ensam högerman Allan Hernelius röstade för lagen.

Om de för frihetens så dramatiska åren händelserna 1961-1962 har nu sonen till intiativtagaren Jack Kotschack skrivit en bok.

Under 80-talet kom sedermera allt fler satelliteter upp, som medförde att det då gick att titta på TV från hela världen. En pikant detalj i det fria ordet och socialismens dilemma kan substansieras i den kända socialdemokraten och EU-parlamentarikern Maj-Britt Theorin, som då ville förbjuda paraboler.

 

Göran Benedicks på http://gbenedicks.blogspot.com/2010/01/your-station-of-stars-2.html

 

 

  

Hem
Boken
Kommentarer
Till förlaget - köp boken

Utdrag

Extra material

Om författaren
Ljud
Forum
Blogg
Kontakt
In English

 

 

 

Hem Boken Kommentarer Till förlaget - köp boken Utdrag Extra material Om författaren Ljud Forum Blogg Kontakt In English

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Missa inte DN Kultur & Nöjes artikel om de svenska radiopiraterna på Radio Nord i början av 60-talet.
Vilken debatt de väckte. På ledarplats skrev DN, när det begav sig "Här ska inte spillas krokodiltårar på piratradion. Om denna spekulation i narkotika för örat försvinner, finns det kanske också hopp att Sveriges Radio inte satsar för mycket av sin framtid på Melodiradion."
Likheterna med dagens debatt om fildelning och internets frihet är rätt uppenbara.

 

Henrik Alexandersson på http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/01/radiopiraterna.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kommentarer till boken 27
Fler kommentarer från läsarna finns här