När Jack S. Kotschack mitt under brinnande krig 1944 lämnade Finland för att börja ett nytt liv i Sverige kunde han knappast ana att han drygt femton år senare skulle komma att vara centralfigur i en av de mest hätska riksdagsdebatterna dittills, och motarbetad av regering, myndigheter och hela reklambranschen för att han givit Sverige en ny underhållningskanal: Radio Nord. En kommersiell station som sände från ett fartyg på internationellt vatten i Östersjön 1961-1962 och som fick en enorm genomslagskraft hos lyssnarna.
Jack deltog i vinterkriget och fortsättningskriget som frontsoldat i den så kallade Blå Brigaden med bland annat sabotageuppdrag långt inne på ryskt territorium. Under denna tid förlorade han många av sina kamrater i strid, bland andra löparen Gunnar Höckert, guldmedaljör på 5 000 meter vid OS i Berlin 1936. Som judisk finlandssvensk var det naturligtvis en känslig fråga att strida på tysk sida. Vad skulle hända om tyskarna vann kriget? Nå, detta blev aldrig aktuellt och Jack tvingades brådstörtat att lämna Finland efter ett slagsmål under en permission när han skickade en tysk kapten in i en spegel på Hotell Adlon i Helsingfors.
Med tre Leica-kameror som reskapital lyckades Jack ta sig över med båt till Sverige där han kom att etablera sig som affärsman. Mot 1950-talets slut var han etablerad i filmbranschen och initierade projektet Radio Nord i samarbete med kapitalstarka finansiärer från Texas. Detta blev upptakten till en febril verksamhet i regeringen.
Författaren Jan Kotschack berättar den dramatiska historien om Radio Nords uppgång och fall i sin nyutkomna bok Stick iväg, Jack (Premium Publishing). Jan är äldste son till Jack Kotschack och han understryker att bokens syfte är att berätta historien om Radio Nord även om han i sin berättelse ofta kommer in på sin far.
Boken berättar om alla de tekniska och praktiska problem man mötte innan stationen kunde börja sända på mellanvåg 495 meter från en position utanför Nynäshamn den 8 mars 1961. Men det skulle visa sig att svårigheterna bara hade börjat. Sverige på tidigt 60-tal var något av en folkhemstrygg ankdamm och att "en skum finsk flykting", som Jack benämndes av Sveriges Radios dåvarande ordförande Per Eckerberg , utmanade radiomonopolet och därmed den svenska administrationen gjorde att den socialdemokratiska regeringen prioriterade kampen mot Radio Nord framför många andra punkter på dagordningen. Bland annat fick ärendet med spionöversten Stig Wennerström vänta trots att fullgoda bevis mot honom fanns redan flera år före hans gripande. (...)
Kanske var Jack S. Kotschack en alltför främmande fågel för att passa in i det svenska folkhemmet. Med sina extravaganta vanor och flotta bilar, sin amerikanska uppbackning och sina provocerande uttalanden sågs han som ett rött skynke av den socialdemokratiska regeringen. Men med Radio Nord rörde han om i grytan och sågs av många i Sverige och Finland som en hjälte och en frisk fläkt som gjorde i alla fall radion roligare. (...)
Ronny Forslund i Hufvudstadsbladet den 27 december 2009,
http://hbl.fi/kultur/recension/2009-12-27/jan-kotschack-stick-ivag-jack