Den kommersiella radiostationen Radio Nord levde endast 16 månader på ett fartyg i början av 1960-talet - men vilket liv det blev.
Sveriges Radios högsta chefer höll krismöten. Riksdagen debatterade och regeringen rasade. I ett hemligt PM övervägdes drastiska åtgärder: störningssändare, ny lagstiftning - eller helt enkelt att kapa fartyget!
- Politikerna blev överraskade. De var inte beredda på utvecklingen, säger Lars-Åke Engblom, medieprofessor i Jönköping. (...)
Jan Kotschack, son till piratstationens grundare, säger att hans far egentligen inte hade några mediepolitiska avsikter med Radio Nord.
- Hela grejen var att göra bra business. Från första dan gjorde han klart att det inte fick handla om politik eller religion - bara underhållning. Han kunde inte förstå vad problemet var. Radio Nord var aldrig olagligt, det låg på internationellt vatten och bröt möjligen mot lagens anda, säger Jan Kotschack.
I sin bok "Stick i väg, Jack!", som gavs ut 2009, berättar Jan Kotschack hur det gick till när hans pappa i juni 1959 kom hem från USA med en idé om kommersiell radio. En filmproducent och radiostationsägare i Texas vid namn Gordon McLendon var initiativtagare och finansiär. Båten var en tremastad stålskonare från Kiel i Västtyskland. Den registrerades i Nicaragua och chartrades sedan av ett bolag i Liechtenstein.
Trots att fartyget låg väl förankrat utanför Ornö var det i högsta grad på kollisionskurs med regeringen. En finsk flykting med det konstiga namnet Kotschack utmanade radiomonopolet och lagstiftningen. Dessutom försökte Radio Nord köpa över Sveriges Radios största stjärna, Lennart Hyland! (...)
Personen Jack Kotschack retade också upp många. Han var en driven affärsman, utåtriktad och inte skraj för något - utom havet. Han undvek så mycket han kunde att besöka fartyget Bon Jour.
- Han var en showman. Han älskade människor, och var totalt orädd för alla. Han kunde träffa världens mest kända och bara gå fram och hälsa. Han utgick från att alla ville träffa honom, säger Jan Kotschack.
Det är därför det finns en fin bild från Hollywood 1960 av Jack Kotschack när han med en drink i ena handen håller om den tidens kanske största stjärna, Marilyn Monroe.
- Jag undrar om det finns någon annan svensk som har fotats med Marilyn Monroe på det viset, säger Jan Kotschack och skrattar. (...)
Jan Kotschack menar att Radio Nord hade en helt avgörande roll i radions utveckling i Sverige i början av 1960-talet.
- De hade topplistor, sändning dygnet runt, nyheter varje timme - inget av det fanns hos Sveriges Radio. Men de fick på nolltid resurser för att konkurrera ut piratradon, säger han. (...)
Lars Lindström i Expressen 16 februari 2011, http://www.expressen.se/nyheter/1.2331575/radio-nord-levde-inte-lange-men-vilket-liv-det-blev