Synd i sommarnatt – och möte med Marilyn Monroe

 

Filmen som omväxlande kallas Sin in Sweden, Love in the Summer Night, Affär i Sverige och Synd i sommarnatt bygger som alltid i dessa sammanhang på ett synopsis av Jack S. Kotschack. Under Gordons besök i Stockholm i slutet av november 1959 åker han och Jack över till Finland för att träffa den finske filmproducenten T.J. Särkkä som Jack samarbetat med tidigare. Tidningarna i Finland skriver om den kommande samproduktionen mellan USA och Finland, och handlingen beskrivs så här i Hufvudstadsbladet den 4 december 1959: ”Filmen handlar om en amerikansk vetenskapsman som via Stockholm kommer till Finland, där han råkar in i ett amoröst äventyr med en finländsk flicka ur en redarfamilj. Flickan kräver att amerikanen skall uppträda som hennes äkta man – och det leder till en massa förvecklingar.”

I svenska tidningar är, givetvis, beskrivningen mer inriktad på att filmen utspelar sig i Sverige.

Eftersom det aldrig blev några filmer gjorda på min pappas många synopsis så har jag, ärligt talat, trott att de mest var ett sätt för honom att få umgås i filmbranschen – och träffa snygga damer. Och så kan det ju ha varit, också. När jag har gått igenom en del av Gordons efterlämnade papper så har jag nämligen hittat ett kontrakt mellan Gordon, Jack och den finske producenten T.J. Särkkä om just filmen med arbetsnamnet ”Sins in a Summer Night” – som mycket riktigt bygger på ett synopsis av Jack Kotschack. Kontraktet stipulerar att Jack ska få betalt både för idén och för en resa till Hollywood för konsultationer med den amerikanske manusförfattaren.

Jack gör också en avstickare till Hollywood under sin USA-resa i januari 1960, på väg från Acapulco till Dallas. Han har ett möte med manusförfattaren Seymor Robinson, men den största meriten är kanske att han blir bjuden på party av Marilyn Monroe. Det är ett PR-jippo av filmbolaget Twentieth Century Fox med anledning av att filmen Let’s Make Love snart ska börja spelas in.

 

Inbjudan till cocktailparty från Marilyn Monroe.

 

 

© Jan Kotschack 2009