Första mötet – och första artikeln

 

I historien om Radio Nord ingår i själva urberättelsen första mötet mellan Gordon McLendon och Jack Kotschack. Enligt denna variant, skildrad i Jacks bok om Radio Nord från 1963, träffas herrarna första gången i Stockholm i november 1959. Historien fortsätter med att Gordon förvånat konstaterar att han inte sett en enda påslagen radioapparat hemma hos familjen Kotschack. När Jack slår på en radio, så är det jordbruksnyheter på den ena kanalen och sändningsuppehåll på den andra. Det är Sveriges Radios utbud.

Tråkigt. Ingen musik, inga nyheter. Nästan ingenting. Och Sveriges Radio har monopol på att sända radio till svenska folket. Men radiomonopol finns i även i Danmark, och där har en fräck uppstickare lagt en båt på internationellt vatten i Öresund. Radio Mercur sänder sedan drygt ett år tillbaka modern musik och lättillgängligt prat. Varför ligger det då inte en sådan båt på internationellt vatten utanför Stockholm? Tydligen därför att ingen lagt dit den än. ”Let’s make a radiostation,” säger Jack till Gordon.

Bra historia, eller hur. Problemet är bara att den inte är sann.

Gordon och Jack träffas första gången i Dallas i mitten av juni 1959. Och det är på Gordons initiativ. De har en gemensam bekant. Den amerikanske flygaren Robert Madden har under åren efter kriget varit stationerad i Stockholm, och eftersom han både gillar att festa och spela tennis så har han umgåtts en hel del med Jack. 1947 flyttar så Madden hem till Dallas igen. Tolv år senare kontaktar han Jack och föreslår ett möte med Gordon nästa gång Jack är i USA.

Gordons första två långfilmer ska ha dubbelpremiär just efter Jacks besök, på biografen Majestic i Dallas den 25 juni. Gordon ser dem framför allt som övningsobjekt för att lära sig allt kring hantverket i att göra film. Givetvis planerar han också att få igen de pengar han satsat. Och så tänker han sig att det borde gå att sälja The Killer Shrews till Sverige, eftersom ju svenskan Ingrid Goude spelar en av huvudrollerna. Jack arbetar på ett filmbolag i Stockholm, kanske är han intresserad av att ta hand om distributionen.

Men Gordon vill också tala radio med sin gäst från Skandinavien. Gordon har studerat den europeiska radiosituationen i flera år, och han känner väl till piratsändaren Radio Mercur i Öresund som varit igång i tio månader. Eftersom Gordon inte kan expandera inom radiobranschen i USA på grund av de federala reglerna så kan han endast utnyttja sitt radiokunnande på annat håll i världen. Det som kom att bli Radio Nord är från början Gordons idé, och inspirationen kommer från Radio Mercur i Danmark.

Gordon och Jack umgås intensivt under flera dagar i Dallas, och Gordon bjuder också in sin gäst till sin ranch Cielo en bit utanför staden. De är ganska olika personligheter, men kommer bra överens redan från början. Gordon är oerhört verbal och kreativ, mycket snabb både i tanke och ord. Däremot är han inte en särskilt social person Han har en liten krets av vänner, men trivs egentligen bäst med att jobba på sina olika projekt. Jack är också idérik, men inte i samma superklass som Gordon. Han är lite långsammare i tanken, men hans briljans ligger i att han är absolut orädd för nya saker och, framför allt, nya människor. Han har ett socialt behov utöver de vanliga, och stänger aldrig en dörr bakom sig. Därför känner han också mängder av människor över hela världen. Det går egentligen inte en dag utan att han får en ny kompis.

Gordon tar också med Jack ut till sin filmstudio vid Lake Dallas, där man spelar in bolagets tredje långfilm My Dog Buddy. Jack träffar producenten (och skådespelaren) Ken Curtis och regissören Ray Kellog, som skrivit filmen om en pojke och hans hund. Gordon spelar själv inte med i denna film, vilket däremot två av hans vänner gör. Jane Murchison, gift med Gordons bästa kompis Clint, och Bob Thompson.

Gordon och Jack talar om film, sport (Ingemar Johanssons chanser), radio och damer. De har trevligt. Sedan åker Jack hem till Sverige igen. Tisdagen den 23 juni 1959 har Expressen följande osignerade enspaltiga artikel på sin nöjessida:

 

Kommersiell radio

I ÅLANDS HAV

 

Den kommersiella radiosändaren Mercur i Öresund skall få sällskap. Till nästa vår planeras en sändare från internationellt vatten i Ålands hav. Ett svenskt-amerikanskt konsortium ligger bakom.

 

Det berättar filmdir. Jack Kotschack, som just återkommit från Amerika. Han skulle vara med i projektet jämte en amerikansk radioman, Gordon McLendon. Denne har flera radiostationer i de amerikanska sydstaterna.

Man skulle placera sändaren på en för ändamålet inredd tysk båt, som utrustas i Bremen.

18 tim/dygn

Sändningstiden skulle bli 18 timmar om dygnet. Dels amerikansk musik från band och dels svensk underhållning. Och så reklaminslag.

– Stora svenska industrier stöder projektet, säger herr Kotschack.

Paret Kotschack-McLendon planerar också att göra filmer tillsammans. Den sistnämnde skulle komma över med regissör, fotograf och skådespelare. Herr Kotschack skulle svara för ateljén och har redan en sådan på hand i Helsingfors.

Sex-max

Det gäller bara att hitta ett manuskript, som båda kan enas om.

– McLendon vill ha ett minimum av dialog och ett maximum av sex enligt vad han anförtrott mig, säger den svenske medproducenten.

McLendon har nyligen debuterat som filmproducent hemma i Staterna. Han är skyldig till ”Dödsråttorna” som har den svenska skönhetsdrottningen Ingrid Goude i en huvudroll.

 

Artikeln i Expressen är första gången den nya radiostationen nämns i en svensk tidning, vilket inte är så underligt eftersom idén bara är en dryg vecka gammal.

 

 Ken Curtis, Jack Kotschack och Ray Kellog i Dallas i juni 1959.

© Jan Kotschack 2009